«

»

Elo 05

Proteiini – minkälainen sopii minulle?

Tämä artikkelin aiheena on lisäravinteena käytettävä proteiini, sen eri muodot, laatuerot ja käyttötarkoitukset.

Ennen kuin mennään eteenpäin, aloitan kertomalla, että nykyään pääsääntöisesti käytetään heraproteiinia, joka on juuston valmistuksen aikana syntyvä sivutuote. Tämän on todettu olevan parhaimmasta päästä kaikista proteiineista, sen täydellisessä tasapainossa olevan aminohappokoostumuksen ja imeytyvyyden ansiosta. On siis olemassa muitakin proteiinilähteitä, kuten kananmuna-, liha- ja soijaproteiini, mutta tässä artikkelissa käsitellään ensisijaisesti heraproteiinia, sen ollessa hyvä valinta ja hyvin saatavilla. Osa asioista toki pätee proteiineihin yleisesti, lähteestä riippumatta. Mutta nyt varsinaiseen asiaan!

Heraproteiinien laatuerot

Vahvaterveys.fi - lisäravinteet- proteiini

Muu!

Ensimmäinen asia joka on hyvä tietää, on heraproteiinien laatuerot. Yleisimmin myynnissä on kahta eri laatua, konsentraattia ja isolaattia. Isolaatti on näistä kahdesta paremmin suodatettua, eikä sisällä lähes ollenkaan rasvaa tai laktoosia. Isolaatti on siis hellempi vatsalle ja itseasiassa myös kukkarolla! Myös imeytyvyys on parempi kuin konsentraatissa. Win-Win-Win. Itse käytän nykyään ainoastaan isolaattia ja tähän on muutama hyvin selvä syy:

Koska isolaatti on paremmin suodatettua, on sadassa grammassa isolaattia enemmän proteiinia kuin sadassa grammassa konsentraatissa. Tästä on siis helppo hahmottaa, että vaikka kilo konsentraattia olisi halvempi kuin kilo isolaattia, maksat ylimääräisestä rasvasta ja laktoosista, jonka lisäksi proteiinia on annoksessa vähemmän. Mikäli haluat lisätä rasvaa (ja energiaa) päivittäiseen ruokavalioosi käyttämällä nimenomaan konsentraattia, niin voihan näin toki tehdä, mutta mielestäni tämä lisärasva kannattaa ottaa esimerkiksi hyvistä öljyistä. Jos siis haluat rahoillesi parasta vastinetta ja haluat maksimoida lihaskasvusi, osta isolaattia.

Mainittakoon, että näiden kahden lisäksi myynnissä on myös kolmas muoto, herahydrolysaatti, jossa aminohappoketjut on esipilkottu, jonka ansiosta se imeytyy vielä nopeammin. Hydrolysaatti on myös isolaattiakin hellempi vatsalle, mutta lisäkäsittelyn johdosta myös kalliimpaa. Mikäli siis saat vatsavaivoja jopa isolaatista, kannattaa kokeilla hydrolysaattia.

Myynnissä on myös proteiiniyhdistelmiä, joissa on käytetty sekaisin eri lähteistä saatuja ja eri nopeuksisia proteiineja. Nämä ovat ajatuksena hyviä, mutta mielestäni turhaa säätämistä, jotka eivät edistä dieettiä/lihaskasvua merkittävästi.

Kaseiini?

Jos olet proteiiniostoksilla törmännyt sanaan ”kaseiini”, on sormi saattanu mennä suuhun ihmetyksestä. Kaseiiniproteiini on maidosta saatava, hitaasti imeytyvä proteiini, joka sopiikin sen takia hyvin joko ennen treeniä tai nukkumaanmenoa nautittavaksi. Tämä auttaa kehoa palautumaan yön aikana ja yöllähän se lihaskin kasvaa!

Imeytymisnopeus vs käyttötarkoitus

Lyhyt oppimäärä: Nopeasti imeytyvä proteiini (konsentraatti, isolaatti) edistää palautumista treenin jälkeen. Hitaasti imeytyvä (kaseiini) ylläpitää kehon palautumista pidemmällä aikavälillä.

Eli mitä jäi käteen?

Miinusdieetti päällä, mutta tarvitset lisäproteiinia? Osta säkki isolaattia ja lähde vetämään sitä kuntopiiriä!
Tavoitteenasi on kasvattaa lihasta plussadieetillä? Säkki kaseiinia ja isolaattia kantoon ja sitten salille. Lisää kaseiini osaksi iltapalaa!

Loppuksi vielä..

On hyvä myös tiedostaa, että usein proteiinilisäjauheet on makeutettu jollain ja hyvin usein makeutusaineena toimiikin jokin teollinen makeutusaine, kuten aspartaami. Mielestänin näitä on hyvä välttää, jos suinkin mahdollista. Suosittelen siis kokeilemaan stevialla maustettuja proteiinilisiä, joiden saatavuus ja maku paranee jatkuvasti!

Important!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Lisää on luvassa, joten jotta pysyt ajantasalla, tilaa itsellesi VT:n uutiskirje!

Jaa tämä kirjoitus haluamallasi palvelulla:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *